Какви грешки допускаш, когато искаш да отслабнеш?

2013-12-07 14:00:00
Какви грешки допускаш, когато искаш да отслабнеш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче, поне един път през живота си, се е подлагало на диета. Всички искаме да изглеждаме добре и да сме красиви, а килограмите се трупат лесно, трудно се свалят. Статистиката сочи, че жените са много по-склонни да се подлагат на диети, дори да са изтощителни, но не и да започнат да спортуват. При мъжете е обратното, те не биха гладували за да имат по-красиво тяло.

 

Проблемът при диетите е, че най-често не постигаме желаните резултати чрез тях. Понякога успяваме да свалим някое излишно килце, но не и толкова, колкото сме искали. Другият основен проблем е, че килограмите лесно се връщат след като се върнем към нормалния ритъм на хранене и спрем диетата. Това е вредно за тялото, защото е стрес за организма. Освен това може кожата ти да се отпусне или да увисне.

 

Ако диетата ти не е достатъчно ефективна, не бързай да обвиняваш нея. Може би причината се намира във вредните и нездравословни навици, които имаш. Най-често резултатът зависи от това дали прилагаш диетата правилно или не.

 

Сега ще ти дадем няколко напътствия за това какво е редно и какво не е редно да правиш, когато си на диета.

 

Храната не може да те накара да я изядеш. Решението винаги е твое, а ако нарушиш диетата си, нормално е да не отслабваш. За да спазваш хранителен режим е нужна воля. Някои хора твърдят, че като видят шоколад той ги кара да го изядат. Това е въпрос единствено на воля и трябва да имаш силата да кажеш НЕ.

 

 

Добри и лоши храни. Храната няма човешки качества, тя не може да бъде добра или лоша. Тя може да е мазна, солена, вкусна, полезна, вредна. Изборът какво да сложиш на трапезата си остава твой. Просто трябва да се владееш и да не си позволяваш junk food, когато си на диета.

 

„Трябва да започна". Много хора си мислят, че диетата е хранителен режим, с който ударно да се свалят много килограми и после животът им да продължи по същия начин. Това не е вярно, защото най-вероятно ще върнеш килограмите си веднага щом спреш диетата, ако продължиш да се храниш както преди. Може да си ги върнеш и двойно, благодарение на йо-йо ефектът. Не забравяй, че диетата е начин на хранене – всеки ден, а не просто докато отслабнеш колкото ти се е искало.

 

Движение. Няма как да свалиш ненужните килограми без спорт. Тялото ти ще е отпуснато и кожата ти може да увисне. Затова спортувай, поне два пъти седмично.

 

Плодове и зеленчуци. Не забравяй, че разнообразното хранене е много важно, особено в годините на пубертета. Не бива да спазваш прекалено строги диети, които могат да се окажат вредни за теб. Друго важно нещо е да ядеш всякакви плодове и зеленчуци за да осигуриш нуждата на тялото си от витамини и минерали.

 

Мазнини. Не всички мазнини са вредни, както повечето хора си мислят. Например, омега-3 е една от най-полезните мазнини. Тя се съдържа в рибата, ядките и семената. Вредните мазнини са трансмазнините (хидратираните растителни масла) и наситените мазнини.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия